Welke scholen garanderen Zorgcontinuïteit voor schoolverlaters met een beperking?


Pas op! Nog te weinig mensen weten dat niet elke 

jongere met een beperking die weldra afstudeert in het 

secundair onderwijs evenveel kans maakt op 

een Persoons Volgend Budget (PVB).



🔸 Een grote groep jongeren met een beperking doet inclusief onderwijs in het regulier onderwijs. Voor en na school (bijvoorbeeld op woensdagnamiddag en in de schoolvakanties) staan de ouders in voor de volledige zorg.
​🔸 Een andere groep jongeren loopt wel school in het Buitengewoon Secundair Onderwijs, maar kan of wil geen gebruik van een Multi Functioneel Centrum of MFC. Deze jongeren lopen meestal school in het GO! (Gemeenschapsonderwijs), waar wel een MPI is, maar geen MFC.
​🔸 De grootste groep jongeren maakt tijdens het secundair onderwijs, wel gebruik van een MFC. Deze jongeren worden vanuit het MFC ook ondersteund voor en na school.
​​Enkel die laatste groep jongeren, die school lopen in het vrije Buitengewoon Onderwijs en bovendien gebruik maken van ondersteuning in een multifunctioneel centrum (MFC), krijgen voorrang bij de toekenning van het Persoons Volgend Budget (PVB). MFC’s zijn met andere woorden de sleutel tot de Zorgcontinuïteit.
​Als deze jongeren verder ondersteund willen worden na hun meerderjarigheid, moeten ze wel tijdig (vanaf 17 en ruim voor 21 jaar) de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen.
Het persoonsvolgend budget na jeugdhulp wordt ter beschikking gesteld op 1 juli van het kalenderjaar waarin deze jongeren 21 jaar wordt, op voorwaarde dat ze voldoen aan alle praktische voorwaarden.
De term “automatische terbeschikkingsstelling van een PVB na jeugdhulp” kan verwarrend zijn: een aanvraag is dus wel degelijk noodzakelijk. Bovendien moet echt wel aan alle praktische voorwaarden worden voldaan. Deze jongeren moeten ook tot 21 naar school blijven gaan. De aanvraagprocedure moet afgerond zijn voor de leeftijd van 22 jaar om van de zorgcontinuïteit te kunnen blijven genieten. Er bestaan evenwel uitzonderingen voor kwetsbare jongeren die nog tot 25 jaar in een MFC ondersteuning genieten. 
Het VAPH houdt rekening met de de ondersteuning die deze jongeren gedurende twee jaar voorafgaand aan de terbeschikkingstelling van het persoonsvolgend budget na jeugdhulp van het MFC hebben gekregen. Dit is dan ook de reden waarom het budget pas zeer laat berekend wordt.
De andere jongeren kunnen niet genieten van deze voorrangsregeling. Deze jongeren
moeten een klassieke aanvraag Persoons Volgend Budget indienen bij het VAPH. Hierbij is de kans om op de wachtlijsten terecht te komen, veel groter. Rekening voor Prioriteitengroep II op een wachttijd van 5 jaar. Reken voor Prioriteitengroep III op een wachttijd van 20 jaar.
Jongeren die geen PVB kunnen bemachtigen, zijn aangewezen op RTH. Hiermee kunnen
bijvoorbeeld 3 halve dagen dagbesteding per week worden aangekocht.