"DC De Companie schakelt studenten én bekende Bevernaars in om geld in te zamelen voor verbouwing parochiaal centrum tot nieuwe stek"

14 maart 2025 in
"DC De Companie schakelt studenten én bekende Bevernaars in om geld in te zamelen voor verbouwing parochiaal centrum tot nieuwe stek"
DC De Companie

Dagcentrum (DC) De Companie, die een zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, hoopt tegen het najaar 200.000 euro in te zamelen. Die centen zijn nodig om de eerste fase van de verbouwing van parochiaal centrum ’t Lokaal in Beveren tot hun nieuwe stek te kunnen aanvatten. Voor het opzetten van die fondsenwerving ging De Companie in zee met studenten van Hogeschool Vives die op hun beurt enkele bekende Bevernaars aanspraken om mensen warm te maken voor de actie. “Door de campagne lokaal te verankeren hopen we verder te raken dan met een klassieke crowdfunding”, zegt Koen Vandemoortele van DC De Compagnie. Hoe zit de fondsenwerving precies in elkaar? En welke werken wil De Compagnie in eerste instantie uitvoeren?

Al sinds DC De Companie in september 2023 opstartte op De Kapelhoek, was duidelijk dat het dagcentrum op termijn zou verhuizen naar het centrum van Beveren. In december vorig jaar schonk vzw Katholieke Volkswerken parochiaal centrum ’t Lokaal, dat overbodig geworden is sinds de opening van het Beverhuys, officieel aan De Companie die hoopt om in het najaar naar die site langs de Izegemseaardeweg te kunnen verhuizen. “Op onze huidige locatie zijn dagelijks vijf mensen met een beperking aanwezig om onze koffiebar en buurtwinkel te runnen”, vertelt Koen. “Die stek is eigenlijk al te klein. Vooral op vlak van rolstoeltoegankelijkheid botsen we op de limieten van de site. Maar voor we naar het parochiaal centrum kunnen verhuizen, dienen er grote werken te gebeuren.”

Nog ruimte voor cultuur

En dat kost geld. Veel geld. De voorbije maanden kreeg DC De Companie al verschillende giften, maar nu zijn ze ook effectief gestart met een actieve fondsenwervingscampagne. “Daarbij zijn we ambitieus. We hopen om tegen het najaar 200.000 euro in te zamelen. Dat is de basis om de eerste fase van de werken te kunnen opstarten, maar ook om leningen te kunnen aangaan. Tijdens de eerste fase van de werken zullen we ons focussen op de voorkant van het gebouw. We willen er een nieuwe koffiebar en buurtwinkel realiseren. Dit in de vroegere bar en ook in de grote zaal. Maar alles wat in de grote zaal komt, moet op wieltjes zijn. We willen namelijk zowel de zaal als het podium behouden en de mogelijkheid bieden om hier in de toekomst nog culturele voorstellingen te geven. Dit zonder te concurreren met het Beverhuys. De precieze omvang van de werken is afhankelijk van de centen die we samen krijgen. Bij groot succes willen we ook graag het dak al aanpakken, maar er zijn meerdere wegen mogelijk om naar hier te komen.”

De verhuis van DC De Companie gaat straks ook gepaard met een groei. “Op vandaag zijn er dagelijks vijf mensen met een beperking bij ons aanwezig. We willen dat straks optrekken naar 10. Dat blijft kleinschalig. Daarnaast zal ook het aantal begeleiders verdubbelen: van twee naar vier.”

Crowdfunding, sponsoring en benefietacties

Maar eerst moet er dus geld samen gesprokkeld worden om te verbouwen. Aangezien binnen DC De Compagnie de kennis niet aanwezig is om een fondsenwervingscampagne op poten te zetten, deed het dagcentrum een beroep op studenten Digital Business Management van Hogeschool Vives. “Zij leverden echt maatwerk”, vertelt Iris Cracco, lector marketing & ondernemen. “Hun campagne richt zich zowel tot particulieren, bedrijven als verenigingen.” Voor particulieren ontwikkelden ze een crowdfunding waarbij giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar zijn. “Ze maakten ook werk van ondersteunende affiches, flyers én filmpjes waarvoor ze bekende Bevernaars aanspraken. Het gaat om muzikant Jef Vansteeland, acteur Bart Claeys, tattoo-artiest en comedian Dagmar Verfaillie, Leylah Alliet die in 2015 eerste eredame werd tijdens Miss België en marathonloper Koen Naert. Ook burgemeester Kris Declercq engageerde zich. Allen hebben een link met het parochiaal centrum en vertellen in de filmpjes over de geschiedenis van en de nieuwe toekomst van het gebouw.” Voor bedrijven werden daarentegen verschillende sponsorformules uitgewerkt en voor verenigingen ideeën voor benefietacties.

Goedkoopste buurtwinkel

Naast dit alles werkten de studenten nog een tweede project uit dat het team van DC De Companie veel tijd uitspaart. “We zijn ongetwijfeld de goedkoopste buurtwinkel van België. Dat helpt ons klanten te lokken en ontmoeting te creëren. Maar dit is enkel haalbaar doordat we zelf uitsluitend promoties aankopen en die kortingen aan de klant geven”, zegt Koen. “Maar het maakt het wel bijzonder moeilijk om nieuwe producten in onze kassa in te voeren.” “De studenten ontwikkelden een vast proces dat het uploaden van nieuwe zaken veel makkelijker maakt”, weet Iris. “Het zorgt niet alleen voor een tijdsbesparing, maar ook voor meer correctheid.”

Meer via https://www.dcdecompanie.be.