Op zoek naar een dagcentrum?
Intro
In Opleidingsvorm 1 (OV1) worden de meeste jongeren tot hun 21ste verjaardag voorbereid op werken in een dagcentrum. In de laatste schooljaren leer je nog heel wat attitudes en vaardigheden om zo zelfstandig en zelfbewust mogelijk te kunnen leven en werken. De meeste scholen helpen je zoeken naar een dagcentrum en het nodige budget.
Voor welk dagcentrum kies ik best?
Er zijn geen goeie en geen slechte dagcentra. Alles hangt af van wie jij bent, wat jij graag doet en nodig hebt. Wij raden aan om meerdere dagcentra te bezoeken en enkele stages te doen.
Je kan er voor kiezen om automatisch door te stromen naar het dagcentrum verbonden aan je school. Deze meestal grote voorzieningen zijn vaak gespecialiseerd in één type van beperking, met een ruim aanbod op het eigen domein.
Je kan ook kiezen voor een dagcentrum in je eigen buurt zodat je ’s avonds meer tijd met familie en vrienden kan doorbrengen. Dan heb je geen lange busritten of internaat nodig. Woon je in de buurt van Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostnieuwkerke, Lichtervelde, Gits, Hooglede, Ardooie, Zwevezele, Meulebeke of Pittem? Dan is DC De Companie zeker een optie.
Je kiest heel bewust voor de specifieke sfeer, voor het activiteitenaanbod of voor je vrienden. Die keuze maak je met je hart en in vertrouwen.
Heeft een dagcentrum ook wachtlijsten?
In DC De Companie zijn er momenteel geen wachtlijsten. Voor wie een persoonsvolgend budget krijgt van het VAPH zijn de wachtlijsten in de dagcentra meestal heel kort. Maak je dus geen zorgen.
Let wel op. Vraag tijdig een persoonsvolgend budget aan. Soms kan de budgettoekenning vele jaren duren. Stel dit niet uit. Informeer zo snel mogelijk bij je Ziekenfonds of bij een Bijstandsorganisatie. Wij helpen u graag op weg.
Hoe betaal je een dagcentrum?
Hoeveel kost een dagcentrum?
Als je een persoonsvolgend budget (PVB) hebt, betaal je hiermee de begeleiding. Daarnaast krijg je maandelijks een factuur van jouw dagcentrum voor andere kosten zoals maaltijden, vervoerskosten, uitstappen,... De dagprijzen van de meeste dagcentra variëren tussen 15 à 20 euro. Door een dagcentrum te kiezen in jouw buurt, kun je wel flink besparen op vervoer.
Wat is het verschil tussen mijn persoonsvolgend budget en mijn inkomen?
Met jouw persoonsvolgend budget (PVB) kun je enkel de begeleiding betalen. Hou er rekening mee dat ondersteuning duur is: gelukkig moet je dat dus niet zelf betalen.
Daarnaast wordt jouw eigen inkomen maandelijks door de overheid op jouw rekening gestort. Met jouw inkomen betaal je eten en drinken thuis, jouw kledij, jouw eventuele huur en energiekosten, … Dus alles wat je nodig hebt om te leven.
Met jouw inkomen moet je ook de maandelijkse dagcentrumfactuur betalen (maaltijden, koffie, vervoerskosten, externe activiteiten, …). Reken op een dagprijs van 15 à 20 euro.
Wie geen persoonsvolgend budget heeft, kan de begeleidingskost ook (in beperkte mate) betalen met Rechtstreeks Toegankelijke Hulp.
Wat is een individuele dienstverlenings-overeenkomst?
Als je wil werken in een dagcentrum, dan moet je eerst een contract afsluiten over welke ondersteuning je koopt en wat die ondersteuning precies kost. Deze individuele dienstverleningsovereenkomst of IDO is op maat van wat jij nodig hebt.
In dat contract staat ook beschreven hoe de betaling zal gebeuren (voucher of cash) en hoe je het contract kan stopzetten. Vraag zeker voldoende uitleg vooraleer je een contract ondertekent.
Wat is een bijstandsorganisatie?
Een bijstandsorganisatie kan jou helpen bij de aanvraag van jouw budget en bij het onderhandelen van de individuele dienstverleningsovereenkomst. Het lidgeld is meestal 5O euro en is meer dan de moeite waard.
Wij helpen jou graag verder met de doorverwijzing naar 1 van de 4 bijstandsorganisaties:
Wat kan ik wel betalen met mijn persoonsvolgend budget en wat niet?
Met je persoonsvolgend budget kun je begeleiding inkopen. Dit kan bij een organisatie zoals DC De Companie, bij een dienst als Familiezorg of bij een persoonlijke assistent.
Je weet waarschijnlijk dat thuisverpleging volledig gratis is. De kostprijs van thuiszorg (zoals Familiezorg) hangt af van jouw inkomen.
Hulpmiddelen zoals een nieuwe rolwagen kun je niet betalen met je persoonsvolgend budget: jouw ziekenfonds zal je helpen met de terugbetaling.
Wat is het verschil tussen Rechtstreeks Toegankelijke Hulp en persoonsvolgend budget?
Wie nog geen persoonsvolgend budget kreeg toegewezen, kan via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp toch een kleine hoeveelheid ondersteuning inkopen (zoals drie halve dagen dagcentrum per week). Het grote voordeel van rechtstreeks toegankelijke hulp is dat je niet zo lang moet wachten.
Met een persoonsvolgend budget kun je meer ondersteuning inkopen (misschien voltijdse dagbesteding in een dagcentrum), maar vaak duurt het vele jaren vooraleer je het budget echt krijgt. De voorwaarden voor een PVB zijn veel strenger dan de voorwaarden voor een RTH.
Meer weten?
Extra informatie is te lezen
op de pagina Dagcentrum.
Contacteer ons
Geef ons een belletje of stuur een mail om een persoonlijk gesprek aan te vragen,
we helpen jou graag verder!